Ciekawy głos fiskusa odnośnie usług placówek gastronomicznych.
Podatnik prowadzi działalność w zakresie sprzedaży w niewyspecjalizowanych sklepach. Z przewagą żywności, napojów, wyrobów tytoniowych. W jednym z prowadzonych przez siebie sklepów posiada lady grzewcze. Klienci mogą z nich pobrać podawane przez pracowników, pieczone kurczaki (lub ich część). W sklepie, w którym sprzedawane są kurczaki, nie ma możliwości ich konsumowania. Sklep nie jest wyposażony w miejsca do ich konsumpcji, rozliczanie sprzedaży odbywa się poza stoiskiem z ladą grzewczą – w kasach przy wyjściu ze sklepu.
Zdaniem fiskusa, podatnik przygotowując kurczaki poprzez ich oczyszczenie, przygotowanie marynaty i marynowanie mięsa, a następnie ich pieczenie w piecu, przygotowuje gotowy do spożycia posiłek. Tego rodzaju czynności oznaczają, że podatnik sprzedaje gotowe posiłki w pełni przyrządzone i serwowane do bezpośredniego spożycia. Czyli takie jak oferowane w placówkach gastronomicznych.
Więc od 1 stycznia 2021 r. podatnik musi używać kasy fiskalnej online.
0114-KDIP1-3.4012.774.2020.1.ISK.
Autor: Wojciech Kieszkowski